O těstovinách♥

24. dubna 2008 v 17:34 | ♥Hanulka♥ |  *Diety

Všude v Itálii dělají skvělou pastu, čili těstoviny, a pro jejich milovníky u nás nejsou už neznámé, kromě špaget ("provázků") či makaronů, ani lasagne, ravioli a nejspíš ani tortellini. Těstoviny jsou základem mnoha jednoduchých, ale chutných jídel, zejména v kombinaci se zeleninou či zapečené se sýrem. Některé druhy těstovin jsou však stále v našem jídelníčku opomíjeny, připomeňme si alespoň, o které jde.


Každý správný kulinář musí znát druhy jednotlivých těstovin. Dnes již patří k dobrému mravu, umět si v italské restauraci vybrat a dokonce i poradit méně zkušenému společníkovi. Naučte se s námi znát jednotlivé těstoviny.

Znáte nejzákladnější druhy těstovin, neboli italské pasty?

Tagliatelle
Tagliatelle jsou dlouhé širší nudle. Mohou být bez příchutě, klasické vaječné, nebo s různými přísadami - červené s rajčaty či paprikou, zelené se špenátem, žluté se šafránem, hnědé s houbami a se sépiovým výtažkem až černé. Prodávají se smotané do takzvaných hnízd, která se během varu se rozvinou. Hodí se k nim omáčky.

Penne lisce a penne rigatoni
Penne jsou krátké duté těstoviny, na koncích šikmo seříznuté. Rigate nebo rigatoni je označení pro vroubkovanou variantu. Hodí se k omáčkám.

Chifferini
Chifferini jsou stará dobře známá kolínka. Hodí se rovněž k omáčkám, ale italové je dávají navíc i do polévek.

Sedanini
Sedanini jsou duté těstoviny s vroubkovaným povrchem. Patří do skupiny těstovin penne, jen jsou delší a užší.

Fusilli
Fusilli jsou vřetena - spirálky různých velikostí. Pravé fusilli jsou bezvaječné a konzumují se hlavně k řídkým omáčkám.

Pastina
Pastina je sušená zavářková těstovina. Vyrábějí se ze stoprocentní semolinové mouky v desítkách druhů a velikostí. Podávají se ve vývarech a polévkách.

Capelli d´angelo
Capelli d´angelo, neboli tuzv. "andělské vlasy" jsou vlasové nudle. Zavinují se do hnízd a používají se do polévek a vývarů.

Rigatoni
Rigatoni jsou duté vroubkované těstoviny, které se podávají s hustší omáčkou, sekaným masem mohou se i zapékat.

Rotelle rigate
Rotelle rigate mají tvar kola od vozu. Prodávají se v různých barvách i příchutích (podle přísad). Podávají se v hustších omáčkách

Ravioli
Ravioli jsou spleciální taštičky - plněné těstoviny ve tvaru čtverečku, nejčastěji plněné sýrem, špenátem nebo masem. Podávají se obvykle s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou.

Fettucccine
Fettucccine jsou dlouhé ploché těstoviny podobné druhu tagliatelle, ale tenčí. Podávají se nejčastěji s krevetami nebo houbami, či zapečené.


Farfalle
Farfalle mají tvar motýlků. Jsou vhodné pro smetanové a rajské omáčky, ale také do salátu.

Orecchiette
Orecchiette -"malá ouška", která se připravují pouze z tvrdé pšenice. Hodí se na přípravu předkrmů, například s brokolicí.

Malloreddus
Malloreddus jsou těstoviny z krupice ve tvaru mušliček. Jsou vhodné s rajčatovou omáčkou, šunkou a strouhaným sýrem.

Spaccatelle
Spaccatelle jsou krátké duté zahnuté těstoviny, které jsou skvělé s kořeněnou sýrovou omáčkou.

Conchigliette
Conchigliette jsou minimušličky používané jako zavářkové těstoviny. Dávají se nejen do polévek, ale používají se i jako příloha k omáčkám. Větší ulity jsou lumache.

Maccheroncelli
Maccheroncelli jsou větší kolínka, která se hodí jako příloha omáček, ale také se i zapékají.


Cannelloni
Cannelloni jsou duté válečky z těsta. Plní se různou hutnější směsí. Zpravidla se pak zapékají.


Tortellini
Tortellini jsou plněné těstoviny různých velikosti, připomínající drobné svinuté hnízdo. Plní se sýrem, masem, špenátem nebo houbovou směsí. Pak se podávají se smetanovými nebo rajčatovými omáčkami.

Pár tipů na dobrou pastu

Domácí tortellini
Do 200 g hrubé mouky přidáme 2 vejce, sůl, lžíci oleje uhněteme těsto. Z něj pak vykrajujeme kolečka. Na troše oleje osmahneme cibulku, česnek a mleté kuřecí maso, přimícháme sýr, bazalku a osolíme. Tortellini (vykrájená kolečka) naplníme směsí a okraje přitiskneme k sobě. Vaříme v osolené vodě. Hotové těstoviny necháme okapat, omastíme a přelijeme italskou rajčatovou omáčkou s dušenými žampiony.


Špagety s tuňákem a petrželkou
Konzervu tuňáka (okapaného) rozmixujeme s okapanými ančovičkami (60 g), lžíci olivového oleje a hrstí petrželky. Přidáme bílý jogurt (nebo žervé), podle chuti přisolíme a opepříme a mixujeme nahladko. Omáčkou zalijeme připravené špagety, můžeme přidat pár oliv na ozdobení talíře.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Piješ zelený čaj??xP

Joooo
Nee
Co to je??

Komentáře

1 inkara - SB :) inkara - SB :) | Web | 25. dubna 2008 v 15:39 | Reagovat

mám se sqěle ! :) a co ty ?

proč jsi tu vlastně zmenšovala písmenka ?

no nic zatím se měj moc pěkně !

2 Jarka SB Jarka SB | Web | 25. dubna 2008 v 16:16 | Reagovat

Ale jo dt,  už zase mám hlad když vydím tvé záhlaví :D

3 Iwyka = SBéčko♥ Iwyka = SBéčko♥ | Web | 25. dubna 2008 v 17:29 | Reagovat

noo mam se ted supr a co ty?a diky za pochvalu designu..:)

4 Nicoolka♥ Nicoolka♥ | Web | 25. dubna 2008 v 17:30 | Reagovat

Hojik u me je bleskowka,tag se plsíík jukni papa

5 radushka-11-SB radushka-11-SB | E-mail | Web | 25. dubna 2008 v 18:21 | Reagovat

vypadá to, že jsem úplně tupá. Ani jeden druh těch špaget neznám :D no co, alespoň jsem se zase poučila... a chtěla by zkusit ten Spaccatelle nevím jak se to vyslovuj... špecle? no nevím ale vypadá to zajímavě

6 boblina9→SB boblina9→SB | Web | 26. dubna 2008 v 13:20 | Reagovat

apak se máš???

7 Iwyka = SBéčko♥ Iwyka = SBéčko♥ | Web | 26. dubna 2008 v 18:59 | Reagovat

plsky uz je na case aby si napsala tvoe znameni nekam ke me do komentu jinak hrozi ze nedostanes odmenu plsky si uz jedina..:)

8 ♥Hanulka♥-spravce blogu ♥Hanulka♥-spravce blogu | 30. dubna 2008 v 16:16 | Reagovat

No ja sem teď nemocna takže nic moc...jinak newim maly pismenka se mi wwits líbí...jinak se omlouvam zhe tu nic moc nepřibývá ae už není tolik času a nawits uzh ani moc newim co tu dávat...ale jak mě o5 něco zaujme tak to tu hodím;)

9 boblina9→SB boblina9→SB | Web | 30. dubna 2008 v 17:27 | Reagovat

apak se máš?

10 Mikinka ♥ → tvoje SBéčko :-*** Mikinka ♥ → tvoje SBéčko :-*** | Web | 30. dubna 2008 v 21:45 | Reagovat

For you=o) ↓

____________000000____________000000_____________

__________000000000000______000000000000_________

______000000000000000000__000000000000000000_____

____00000000000000000000000000000000000000000____

___00000000000000___000000000___00000000000000___

__000000000000000___000000000___000000000000000__

_0000000000000000___000000000___0000000000000000_

_0000000000000000___000000000___0000000000000000_

_0000000000000000___000000000___0000000000000000_

_0000000000000000___000000000___0000000000000000_

_0000000000___000000000000000000000___0000000000_

__000000000___000000000000000000000___000000000__

___000000000___0000000000000000000___000000000___

_____000000000___000000000000000___000000000_____

_______00000000____00000000000____00000000_______

__________0000000_______________0000000_________

_____________0000000000000000000000000__________

_______________000000000000000000000____________

__________________000000000000000______________

___________________000000000000________________

______________________000000___________________

_______________________0000____________________

________________________00_____________________

Posílám ti srdíčko pro štěstí můj miovaný blogísku...pošli to všem tvým milovaným blogískům,aby měli hodně štěstíčka :)

11 Didlinka-K-tvoe SB :-* Didlinka-K-tvoe SB :-* | E-mail | Web | 4. května 2008 v 15:44 | Reagovat

miluju těstoviny...upa nejj jídlo

12 Pafka Pafka | 4. června 2010 v 17:29 | Reagovat

Jj, těstoviny miluju, nejlépe večer.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama